O soli

Historie soli

Římané používali sůl jako lék i jako dar bohům. Staré české rčení "Sůl nad zlato" známe jistě všichni. Je pravda, že bez zlata se náš organismus obejde, ale bez soli ne. Chlorid sodný - NaCl je chemická sloučenina, vyskytující se v přírodě v podobě nerostu Halit, známého též pod označením sůl kamenná. Je to velmi důležitá sloučenina potřebná pro životní funkce většiny organismů. Spolu s dalšími minerály a stopovými prvky se podílejí na udržování rovnováhy tekutin a výši krevního tlaku. Nezbytné jsou také pro správnou funkci srdce, nervů a svalů, i pro vstřebávání různých látek ve střevě či ledvinách.

Ochucená sůl VENY

Kvalitní jedlá mořská sůl z Italské oblasti "Puglia". Solná pole jsou rozložena na ploše o velikosti 4000 hektarů. Jsou státní přírodní rezervací mezinárodního významu, kdy tato pole poskytují působiště ptákům, kteří odlétají v době stěhování z Afriky na sever Evropy. Mezi tyto ptáky patří například růžový pelikán, čáp, jeřáb, labuť a jiní vodní ptáci. Voda z moře je odebírána obrovskými čerpadly do solných van, kde se díky působení slunečních paprsků a povětrnostních podmínek vypařuje a postupně dosahuje vyšší teploty a stupně saturace soli až do hodnoty mezi 25,5 a 30°C Baumé. Baumé je stupnice saturace (koncentrace soli), kdy se usazuje chlorid sodný. Zbylá voda ze dna vany se odstraní a zůstane pouze mořská sůl. Ochucená sůl VENY je obohacena sušeným ovocem, zeleninou, květy, kořením a bylinami. Neobsahuje žádné synteticky vyrobené chemické látky jako jsou barviva, konzervanty atd.

Ochucená sůl je velice známá a oblíbená převážně v zahraniční kuchyni. Světově uznávaní šéfkuchaři využívají její originalitu. Používá se především k dochucování pokrmů a k vyzdvihnutí netradiční chuti. Zkušení i amatérští kuchaři jistě ocení obrovskou kreativitu dochucování. Experimentovat se může nejen s chutí, vůní, barevností, ale i vzhledem. Co takhle vyzkoušet kombinaci rajčat, mozzarelly, olivového oleje a levandulové soli?


Důležité je myslet i na to, že všeho moc škodí. Při dlouhodobém zvýšeném příjmu soli se zvýší krevní tlak, srdce je přetížené a dochází k jeho poškození. Nadměrné množství soli zadržuje vodu a zvyšuje se tak objem tekutiny v organismu. Tím dochází k nadměrnému zatížení ledvin.
Proto je důležité dbát na doporučenou denní dávku soli. Na dospělého člověka jsou to
4 g a nelze ji užívat s fluoridovými tabletami.

 

 

Web používá soubory cookie. Více informací zde.